Griekenland is verdeeld in het vaste land met tevens meerdere eilanden.
Er zijn naar schatting 6.000 eilanden, waarvan een deel bewoond en bereikbaar is voor toerisme. Hierdoor is elk eiland uniek en ook jouw bezoekje meer dan waard!
Onderstaand zijn de bekendste Griekse eiland groepen opgesomd:

De Ionische eilanden, Kreta en Dodekanesos. Bekendste griekse eilanden

Ionische eilanden

Allereerst de Ionische eilanden, deze liggen ten westen van het Griekse vasteland in de Ionische zee. Ze zijn meestal bekend om hun olijf en naaldbomen. De bekendste Griekse eilanden zijn; Corfu en Zakynthos. Daarnaast worden Kefalonia, Lefkas en Paxos ook meer bekend bij de toeristen.

Het eiland Corfu
Bron: foto Corfu

Kreta

Ten tweede, Kreta, onze favoriet! Het is het op één na grootste en veelal het meest populaire Griekse eiland. Dit eiland is vaak bekend om de feestende jongeren in Chersonissos, maar het wonderschone Kreta en dit gezellige toeristische dorpje hebben zoveel meer te bieden.

Dodekanesos

Aan de andere kant van de Turkse kust liggen de Dodekanesos eilanden, hierdoor is er een bijzondere mix tussen de oostelijke en westelijk invloeden. Zowel Kos als Rhodos zijn hierbij het meest touristisch en de bekenste Griekse eilanden van deze groep.

De Sporaden, Evia en de Argo Saronische eilanden. Bekendste griekse eilanden

Evia

Evia is het grootste eiland van Griekenland en ligt ten oosten van de kust, ter hoogte van Athene. Dit eiland heeft geen eigen vliegveld, vandaar is dit eiland alleen per (veer)boot te bereiken.

Sporaden

Ten oosten van Evia liggen de Sporaden. Skiathos heeft een eigen vliegveld en gedurende de zomer wordt hier af en toe gevlogen. De echte natuurliefhebbers moeten naar Skopelos en voor de unieke flora en fauna ga je naar Alonissos.

Bron: foto Alonissos

Argo-Aronische eilanden

Ze liggen voor de kust van Athene en zijn zeer makkelijk te bereiken per boot vanaf Athene. Deze eilanden zijn nog zeer geliefd bij de lokale bewoners van het vaste land, mede hierdoor voelen ze nog erg traditioneel en autenthiek aan.
Poros is autovrij, daardoor is alles makkelijk te fietsen en/of lopen. Daarnaast zijn Aigina en Kythira ook kleinere eilanden, waardoor je deze eilanden eveneens het beste met de fiets verkent.

Bron: foto Poros
De Noord-Oosterlijke Egische eilanden en de Cycladen. Bekendste griekse eilanden

Cycladen

Als één na laatste, de schilderachtige Cycladen. Ze hebben deze omschrijving gekregen door hun typische witte huisje met daarbij de blauwe deuren.
Over het algemeen zijn dit kleinere eilanden, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor het eilandhoppen. Op deze manier geniet je van de smalle straatjes en in het bijzonder van de prachtige uitzichten van de diverse eilanden.
Hoewel Santorini het meest bekende is, worden Mykonos, Paros en Naxos ook steeds bekender onder een breed publiek.

Het prachtige Santorini
Bron: foto Santorini

Noordoostelijke Egeïsche Eilanden

Tot slot de Noordoostelijke Egeïsche Eilanden. Ook deze eilanden liggen, net zoals de Dodekanesos eilanden, voor de Turkse kust. Waarbij deze allemaal een zeer verschillende natuur hebben. Zo is het noordelijke deel van Chios erg rotsachtig en daarentegen is het zuidelijke deel een stuk vlakker. Voor de rust en groene natuur is Samos het eiland to be.
Als laatste het grootste eiland van deze groep, echter staat Lesbos helaas de laatste jaren negatiever in het nieuws in verband met de opvang van vluchtelingen. Desalniettemin is dit een prachtig eiland en zeker de moeite waard. Naar mijn mening hoef je er geen last van te hebben, als je het niet op zoekt.
Een combinatie van deze eilanden geeft een mooi samenvattend beeld van deze groep, hierdoor is eilandhoppen een goede optie.

Het mooie dorpje Mesta op het eiland Chios
Bron: foto Chios

Kortom; wij vinden Kreta het mooiste en meest veelzijdige eiland, echter biedt elk eiland een andere schoonheid. Maar Rhodos heeft voor mij de mooiste herinnering en mocht je willen weten waarom, wacht dan ons blog over Rhodos af.