Tips ter voorbereiding van een rondreis
Dit is wat mij, Janet, betreft het leukste wat er is; een autorondreis voorbereiden. Waar gaan we heen, wat willen we zien en waar blijven we slapen? Dat zijn wellicht de belangrijkste punten waar je direct aan denkt bij een auto rondreis. En ze zeggen niks voor niks; een goede voorbereiding is het halve werk. In dit blog neem ik je mee wat de belangrijkste aspecten voor de voorbereiding van een rondreis zijn en zo wordt jouw reis zeker een succes.
1. Locatie
Je hebt zoveel keuze, maar waar gaat je reis heen? Kies je voor 1 land of ga je meerdere landen bezoeken? In Europa hebben wij de luxe dat je soms met een paar uur rijden weer in een ander land kunt zijn. Wij zeggen dus, maak daar gebruik van en kies voor meerdere landen tijdens de rondreis met de auto!
2. Wat te doen
Zodra je een grof idee hebt van de locatie (of locaties) is het meestal tijd om uit te zoeken of er iets bijzonders te doen of zien is. Ik houd van deze pre-ontdekkingstocht. Ik vind het prettig om per regio een lijstje te maken met dingen om te zien en doen. Zodra we op vakantie zin hebben om iets te doen, pakken we het lijstje uit die regio erbij en gaan we op pad. Af en toe zien we iets wat we heel erg graag willen doen en daar rijden we dan rechtstreeks of met een ommetje naar toe.
3. Waar slaap je
Ik heb stress als ik niet van te voren weet waar ik slaap, dus wij plannen onze hotels van tevoren. Dit maakt je rondreis iets minder spontaan, want elke avond heb je een einddoel. Voor ons is echter de rust om te weten dat we een slaapplek hebben veel meer waard.
4. Auto klaarmaken voor de reis
Hij ligt wellicht voor de hand, maar zorg ervoor dat je auto klaar is voor de reis. Denk aan de keuring en zit er bijvoorbeeld nog voldoende profiel en spanning op de banden. Vergeet ook niet te checken of je een speciaal vignet nodig hebt voor de stad of het land waar je naartoe wilt gaan.
5. Routeplanning
Veel mensen bekijken van tevoren de route om er zeker van te zijn dat er geen wegafsluitingen of werkzaamheden zijn, echter zijn wij daar niet echt van. Natuurlijk gebruiken wij de routeplanning als wij een einddoel hebben, maar tussendoor rijden wij op gevoel. Hierbij vinden wij het fijn om de navigatie aan te hebben, zo zie je precies wat je kan verwachten. Van die leuke haarspelt bochten bijvoorbeeld!
6. Pak je rust
Wij vinden het fijn om na een aantal uur rijden elkaar af te wisselen. Soms stoppen we bij een benzinestation, maar meestal zoeken we een mooi plekje onderweg uit. In die pauze tijd strekken we dan veelal direct even de benen, eten we wat of maken gebruik van het toilet. Zo’n wissel neemt dus wat tijd in beslag en toch vinden wij het belangrijk om de rust te pakken.
8. Goede zithouding
Voor ons is een goede zithouding ook erg belangrijk. Daarnaast stellen wij de auto altijd af, denk hierbij aan de zithoogte, afstand van de stoel naar de pedalen en de spiegels. Niks is wellicht zo belangrijk als je autospiegels. Besteonderdelen.nl legde het belang van spiegels uit, met het juist afstellen van je spiegels verklein je de dode hoek en het woord zegt het al, dit is een hoek waarin je niks ziet.
Zodra je je erin gaat verdiepen kom je achter het belang van een correcte spiegelafstelling. Weet jij nog de basisprincipes van achteruitkijk- en zijspiegelverstelling voor maximaal zicht tijdens het rijden? Het is zeer belangrijk om te weten hoe het gebruik van spiegels de dekking van alle gebieden rondom het voertuig mogelijk maakt, inclusief dode hoeken.
Zorg er ook voor dat je tijdens het rijden regelmatig in je spiegels kijkt, zo ben je op de hoogte van wat er in je omgeving gebeurt. Zodra je merkt dat je spiegel niet meer juist is afgesteld, doe die aanpassingen indien nodig.
Tip: Meer over autospiegels leest u op nos.nl
9. Comfort en gemak
Naast dat je een goede zithouding hebt, is de temperatuur in de auto ook heel erg belangrijk. In een te warme auto kun je bijvoorbeeld slaperig worden en ook frisse lucht is een dingetje. Vaak is het fijn als je een lange tunnel ingaat om te kiezen voor luchtcirculatie in de auto, zo krijg je niet al die vieze autodampen binnen. Vergeet deze daarna ook niet weer op luchtcirculatie van buiten te zetten, zodat je welverdiende frisse lucht weer in de auto krijgt.
10. Tijd en middelen besparen
Met een goede voorbereiding bespaar je hopelijk tijd en geld. Je bent op de hoogte van eventuele verkeershinder en je auto is optimaal verzorgd. Hiermee verklein je de kans op files iets wat. Al is het belangrijkste dat je niet met pannen langs de weg komt te staan.
Met dit blog ben je meer te weten gekomen over onze voorbereiding op reis en is wellicht je geheugen weer opgefrist. Laat ons in de comments weten welke handelingen jij altijd doet voordat je een lange autorit maakt. Wellicht missen wij nog een belangrijk punt en worden ook wij weer een beetje wijzer!