De watertank; de schoonste en vuilste plek van de camper (+tips)
Als je een caravan of camper bezit ben je er wellicht bekend mee, de grijs of vuilwatertank. Naast een schoonwatertank heb je natuurlijk ook een plek nodig om het vuile water op te slaan. Ben je hier nog niet bekend mee? In dit blog vertellen wij jou alles wat je moet weten over vuilwatertanks en hoe je die vieze luchtjes voorkomt.
Inhoudsopgave
1. Waar dient een vuilwatertank voor
2. Het formaat van de vuilwatertank
3. De beste plek
4. Zo voorkom je vieze luchtjes
5. Hij is vol en nu?
6. Waar vind je de juiste vuilwatertank
1. Waar dient een vuilwatertank voor
De naam doet het al vermoeden, de vuilwatertank is nodig voor het opvangen van al het vuile water in een camper, caravan of pleziervaartuigen. Sinds 2009 is het tevens (in Nederland) verplicht een vuilwatertank te hebben voor het toilet op een pleziervaartuig. Buiten het toilet water wordt de vuilwatertank ook gebruikt voor het opvangen van het douche en afwaswater.
2. Het formaat van de vuilwatertank
Caravans, campers en pleziervaartuigen zijn er in heel veel soorten en maten. De indeling en vuilwatertank zal dan ook nooit hetzelfde zijn. Mede hierdoor zijn er veel verschillende formaten en afmetingen, er is dus altijd een vuilwatertank die past. De inhoud van deze tanks kan ook nog eens variëren, van 5 tot wel 1.250 liter!
Tip: Zo bepaal je het formaat van de vuilwatertank voor jouw camper of caravan. Meet hoeveel water je voor ongeveer 4 dagen nodig hebt. Dit is de grootte van je schoonwatertank. Daarna voeg je daar 25% aan toe. Je wilt natuurlijk niet dat je tank overloopt, bah jakkie! ☹
3. De beste plek
Vuilwatertanks heb je ook in zeer verschillende vormen, denk hierbij aan een vierkante, rechthoekige of een platte vuilwatertank. Welke het beste bij je past, is geheel afhankelijk van je wensen. Zoals je net al las, kunnen de tanks gigantisch zijn. Je wilt ze dus het liefste op een plek plaatsen waar ze niet in de weg zitten, maar je moet er ook makkelijk bij kunnen. Ze legen zich helaas niet vanzelf.
Ooit willen wij een camper en aangezien Chris bijna 2 meter is, zullen we hem waarschijnlijk zelf gaan bouwen. Een ander voordeel is dat je alles naar eigen wens kan indelen. Zo ook de plek voor de schoon en vuilwatertank. Net boven de wielkast is vaak een loze ruimte, hierdoor gaan wij deze benutten voor onze watertank.
4. Zo voorkom je vieze luchtjes
Soms verbaas ik mijzelf hoe snel water kan gaan stinken, echter ben je er met deze tips zo vanaf!
- Maak gebruik van een zwanenhals
Dankzij het gebruik van een zwanenhals, sluit je dankzij een klein laagje water de luchtstroom af.
- Een klein glaasje water
In de zwanenhals blijft altijd een klein laagje water staan, zorg ervoor dat dit schoon water is. Het helpt natuurlijk niet als hier het vuile, stinkende water blijft staan. Een klein glaasje schoon water doet wonderen. - Houd je putje en wasbak goed schoon
Leer jezelf aan om schoon te werken. Is je putje of de wasbak vies, maak het direct schoon en gooi het vuil in de prullenbak.
Tip: Vergeet niet regelmatig de prullenbak te legen, anders gaat die weer stinken!
- Azijn
Dit is wellicht grootmoeders geheim, maar voeg een klein beetje (eetbare) azijn aan het laatste glaasje water toe. Op deze manier is de PH waarde in het water iets lager waardoor bacteriën minder snel groeien. En minder bacteriën betekent minder stank - Leeg hem regelmatig
Leeg de tank zo vaak mogelijk. Hoe korter het vuile water in de tank zit, hoe minder het kan gaan stinken. - Maak hem schoon
Dit is een vies klusje, maar spoel de tank na de leging nog een keer na.
– Voor de losse tank; Doe er een beetje water in, dop erop en schudden maar.
– Voor de vaste tank; Spoel hem uit met de tuinslang. Om een krachtige straal te hebben, raden we je aan een deel van de uitgang te blokkeren met je duim of vinger.
5. Hij is vol en nu?
De tank is vol en het is tijd om hem te legen. Het is verleidelijk om dit wellicht in de natuur of een put te doen, maar doe dit nooit. Jouw vieze water gaat hier heel erg stinken en oud vies water is niet goed voor het milieu. Daarnaast zijn er in Nederland genoeg sanistions met afstortplekken waar je hem wel mag legen.
Een klein deel van de vele sanistions die je in Nederland kunt vinden
6. Waar vind je de juiste vuilwatertank
Er zijn natuurlijk veel bedrijven te vinden die vuilwatertanks verkopen, ieder met zijn eigen assortiment. Maar wij raden aan om te kijken op de website van Rotterdam Plastics. Hier heb je een grote keuze aan vormen, kleuren en maten van de watertanks.
Tip: Zorg ervoor dat je schoon en vuilwatertank verschillende kleuren hebben. Zo voorkom je een grote, zeer vieze vergissing en een mogelijk ziekenhuis bezoekje.
Ze zijn er dus in verschillende vormen, kleuren en maten, maar wat lijkt jou de beste plek voor de vuilwatertank in een (zelfbouw) camper? Daarnaast zijn wij heel benieuwd welke tips jij hebt om je vuile water niet te laten stinken.