De Schrobbelér brouwerij; de leukste brouwerij in Tilburg
Het leuke van een stedentrip in Nederland is dat elke stad anders is. Zo kun je Utrecht en Eindhoven niet met elkaar vergelijken, maar ook een stedentrip naar Breda of Tilburg zijn zeer verschillend. Veelal ga je een stad nog meer bewonderen als je een klein beetje van de achtergrond weet. Zo ook bij Tilburg. Deze geschiedenis kun je bijvoorbeeld op doen in het textielmuseum, hierbij ga je terug in de tijd en leer je alles van de Tilburgse textielindustrie.
Een bezoek aan de Schrobbelér brouwerij is ook een echte aanvulling voor je stedentrip naar Tilburg. Bij aankomst, op het industrieterrein, weet je niet helemaal wat je kan verwachten, maar wij kunnen je beloven dat je deze ervaring niet wilt missen. Wij vertellen je daarom graag meer over de brouwerij en onze ervaring.
Inhoudsopgave
Het ontstaan
Hoe drink je het?
De rondleiding
De locatie
Het ontstaan
Wist je dat de werknemers van de textielfabriek vroeger kruiken mee naar huis kregen om hun urine in op te vangen, daarna gebruikten ze dit voor het wassen van wol. Vandaar dat ze tijdens de Carnaval een “Kruikezeiker” worden genoemd! Daarnaast staat deze kruikenzeiker ook centraal bij het logo van Schrobbelér. Dit is een Tilburgse kruidenlikeur, die in de jaren ’70 is ontstaan in de huisbar van Jan Wassing. Hij was, als maagpatiënt, opzoek naar een sterkte drank die zijn maag goed kon verdragen. In zijn huisbar “Bij den Schrobbelaar” mengde hij diverse sterke dranken met homeopathische middelen, waarbij wij het eindresultaat tegenwoordig als de Schrobbelér kennen.
Hoe drink je het?
Tja, dat ligt eraan aan wie je het vraagt. De één zal zeggen als shotje, de ander vindt het lekker bij de koffie en de derde vindt het een drankje voor aan de bar. Of wat dacht je als cocktail, lekker verfrissend voor een zomerse avond! Er zijn eindeloze mogelijkheden voor nuttigen van deze drank, maar al met al heb je drie hoofdcategorieën, namelijk koud, warm, en als laatste als cocktail.
Voor ons was het uitkiezen van de lekkerste niet zo moeilijk, dat is uiteraard de cocktail!
De rondleiding
Als je aankomt bij de Schrobbelér brouwerij weet je in eerste instantie niet helemaal wat je binnen moet verwachten, want er staat een modern gebouw met het Schrobbelér logo op de gevel op het industrie terrein van Tilburg. Maar zodra de deur wordt geopend merk je al snel de echte Brabantse gezelligheid. Daarna loop je de trap op en kom je in de sfeervolle hoofdruimte van de rondleiding. In deze ruimte maak je kennis met Schrobbelér op een leuke en zeer interactieve manier. Daarnaast leer je de gidsen kennen en mag een beetje geschiedenis niet missen. Na een tijdje ga je naar een andere ruimte, hierbij viel onze mond open van verbazing. Wat was dit een mooie ruimte en wat was de uitleg hierbij bijzonder. Gedurende de rondleiding kom je in meerdere, zeer verschillende, kamers en elke keer leer je meer over Schrobbelér, het ontstaan, het brouwproces, de productie en nog veel meer.
Benieuwd naar wat nog meer? Neem zelf een kijkje en maak een reservering.
Wist je dat er ook een escaperoom is met de Schrobbelér brouwerij als onderwerp? Deze en andere tegekke escaperooms vind je in ons blog over de leukste escaperooms van Nederland.
Tip: Mocht je in de buurt wonen overweeg dan een BOB te regelen, de fiets of het OV te nemen. Het is tenslotte een Brabantse brouwerij waar Brabantse gezelligheid heerst. |
De locatie
De brouwerij is nooit ver van huis geweest. Deze kruidige likeur is geboren en getogen in Tilburg, hierdoor is de brouwerij (met rondleiding) nog steeds in Tilburg te vinden. De brouwerij bevindt zich in Tilburg op de Vossenberg (3), een industrieterrein nabij de Hornbach. Je kan hem makkelijk bereiken met de auto/taxi, maar ook met de fiets of bus. Vanaf de bushalte is het op de heenweg een kleine 20 minuten lopen tot de brouwerij.
Wat ons betreft mag een rondleiding bij de Schrobbelér brouwerij niet missen bij een bezoekje aan Tilburg. Het maakt niet uit of je de likeur al kent of nog niet. Je komt zeer veel te weten en vindt het jammer als het afgelopen is. De hele rondleiding wordt op een superleuke manier gepresenteerd waardoor geen enkele minuut als lang of saai wordt ervaren, wij vonden de tijd daarom ook voorbijvliegen!