De Joodse wijk van Praag; wat te doen en te zien
Praag is de hoofdstad van Tsjechië en een perfecte stad voor een leuke stedentrip of bezoek tijdens je vakantie in Tsjechië. Je vindt hier alles voor een (meerdere) leuke dagen vol geschiedenis, cultuur en lekker Tsjechisch eten! Eén van de plekken die bomvol geschiedenis zit is de Joods wijk (Josefov) van Praag. Hoewel de Joodse wijk niet heel groot is, is er veel te doen en te leren. In dit blog geven we jou nuttige informatie voor jouw bezoek aan deze bijzondere en indrukwekkende plek. Zo ben jij alvast wegwijs voor als je de Joodse wijk in Praag gaat bezoeken!
Inhoudsopgave
1. De geschiedenis
De geschiedenis van de Joodse wijk gaat terug tot de 10e eeuw. In deze periode ontstond de eerste Joodse nederzetting van Praag. Gedurende deze periode, en vooral de middeleeuwen, was er veel weerstand tegen de Joodse gemeenschap. Maar desondanks groeide de gemeenschap aanzienlijk. Tijdens de 16e eeuw, onder bewind van keizer Rudolf de 2e, beleefde de Joodse gemeenschap een ware gouden eeuw. Hij bracht namelijk het ‘Tolerantie-edict’ uit waarin stond dat alle geloven getolereerd moeten worden, ook al was katholicisme het hoofd geloof in Praag. Door de nieuwe grondwet in 1848 kreeg de Joodse gemeenschap volledige vrijheid. Dit alles tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak, in de periode van oktober 1941 en maart 1945 werden 46.067 Joden gedeporteerd naar diverse reserveringskampen waar ze later werden vervoerd naar diverse vernietigingskampen zoals Auschwitz. Naar verwachting wonen er momenteel nog maar 3900 Joden in heel Tsjechië waarvan de meerderheid nog steeds in Praag woont.
Leer meer over Josefov met een rondleiding
2. Wat is er te doen in de Joodse wijk?
De Joodse wijk van Praag is niet heel groot. Ondanks dit is er nog steeds heel veel te doen, en je bent al snel een middag zoet met alles in je opnemen. De indrukwekkende begraafplaats, de kerk, het Joods museum en meer, best veel voor één dag. Je kan dit versnellen door een combiticket voor de Joodse wijk te kopen. Zo kun je alles bezoeken, de rij overslaan en eventueel nog een audiogids meenemen. Hieronder een kleine greep met wat er allemaal te doen is in de Joods wijk van Praag.
- De Oude-Nieuwe Synagoge (Altneuschul)
Gebouwd in 1270, is dit de oudste nog in gebruik zijnde synagoge in Europa. De gotische architectuur en de indrukwekkende geschiedenis maken het een must-see. Volgens de legende is de synagoge ook de bewaarplaats van de Golem van Praag, een mythisch wezen gecreëerd door Rabbi Löw.
- De Joodse Begraafplaats
Deze begraafplaats, die in gebruik was van de 15e tot de 18e eeuw, is een van de oudste Joodse begraafplaatsen ter wereld. Het is een ontroerende plek, met meer dan 12.000 grafstenen dicht op elkaar gepakt maar ook op elkaar gestapeld. Als je langs de buitenmuren van de begraafplaats loopt zie je dat deze hoog zijn. Door het formaat van de begraafplaats werden de overledenen niet enkel strak langs elkaar begraven, maar ook boven elkaar. - Het Joods Museum
In dit museum, verspreid over verschillende synagogen en gebouwen in de wijk, vind je een grote collectie kunst en andere voorwerpen. Tevens vind je hier tekeningen, koffers en andere voorwerpen uit de periode tussen oktober 1941 en maart 1945. Dit laatste was voor ons het meest indrukwekkende stuk van het museum.
Wist je dat: Als je het museum binnengaat en een kaartje koopt krijg je ook een keppeltje mee. Sommige mensen doen dit niet op, maar uit respect wordt het wel gewaardeerd als dit gedaan wordt.
3. De legende van de Golem van Praag
De legende van de Golem van Praag vertelt hoe Rabbi Judah Loew ben Bezalel, de Maharal van Praag, in de 16e eeuw een Golem, een wezen van klei, creëerde om de Joodse gemeenschap te beschermen tegen vervolging. Door middel van mystieke rituelen en heilige spreuken bracht hij de Golem tot leven, maar het wezen werd uiteindelijk oncontroleerbaar. De Maharal moest de Golem deactiveren door het levengevende woord van zijn voorhoofd te wissen, waardoor hij weer tot klei veranderde. De Golem werd opgeborgen op de zolder van de Oude-Nieuwe Synagoge, waar hij volgens de legende nog steeds rust, klaar om opnieuw tot leven te worden gebracht in tijden van grote nood.
Wist je dat: Liever de Joodse wijk op eigen tempo ontdekken? Een online audiogids door de Joodse wijk is dan de beste oplossing.
4. De joodse wijk anno nu
Hoewel de hoeveelheid Joden sterk is afgenomen blijft de Joodse wijk een belangrijke plek voor het Joods geloof. Er worden nog regelmatig religieuze diensten en culturele evenementen gehouden. De paar duizend Joden die zich nog in Tsjechië bevinden, behouden de Joodse wijk dan ook goed zodat men er tot vandaag nog veel kan zien en leren. Tegenwoordig is de Joodse wijk een veel bezochte bezienswaardigheid met veel geschiedenis. Deze geschiedenis kun je allemaal op je nemen door het bezoeken van alle bezienswaardigheden die er te vinden zijn.
Tip: Heel Praag ontdekken? Neem de Coolpass met toegang tot meer dan 70 attracties. Zo heb je toegang tot bijna alle bezienswaardigheden van Praag!
Zoals je hebt kunnen lezen kan, als je van geschiedenis en cultuur houdt, een bezoek aan de Joodse wijk in Praag niet ontbreken. Je kunt er alles te weten komen over hoe deze wijk tot stand is gekomen en de indrukwekkende geschiedenis die deze wijk gehad heeft.