Op vakantie met een beperking, kan dat?
Op vakantie gaan is vaak spannend. Je weet niet waar je terecht komt en waar je gaat eten. Is het hotel zoals op de foto’s en gaat de reis naar wens of heb je weer vertraging? Dat zijn de vragen die bij de meeste naar voren komen, maar wij zijn er een aantal jaar geleden achter gekomen dat deze vragen helemaal niet zo belangrijk zijn voor iemand met een handicap. Die vraagt zich af of de hulpmiddelen niet beschadigd zijn geraakt in het vliegtuig. Daarna of het toilet en de badkamer bruikbaar zijn en klopt de lijst met alle benodigde aanpassingen wel. In dit blog vertellen we je over onze ervaring met reizen met een beperking.
Inhoudsopgave
1. Onze ervaring
Allereerst, reizen met een beperking is zeker mogelijk! Af en toe zie je mensen met een rollator of rolstoel op het vliegveld en ik moet eerlijk bekennen dat ik er nooit bij stilgestaan had hoe lastig reizen kan zijn. Totdat wij er zelf ook mee te maken kregen. Door long Covid was Janet’s conditie niet goed genoeg om het halve vliegveld door te lopen of lang te wachten, waardoor zij bij het vliegveld een rolstoel leende. Op de heenweg ging dit uitmuntend en we waren zo door de douane heen. De terugweg liep iets anders, maar mocht de pret niet drukken.
Tip: meld je online bij het vliegveld als rolstoelgebruiker. Op die manier heb jij alles in jouw macht gedaan om het goed te regelen.
2. In het vliegtuig
Aangezien traplopen destijds nog niet mogelijk was, ging ik met een liftcabine het vliegtuig in. Soms heb je voor mensen met een beperking een apart wacht gedeelte, zodat ze sneller met de liftcabine het vliegtuig in kunnen. In deze ruimte ontmoetten we ook een ander echtpaar, waarvan de vrouw een ervaren rolstoel reiziger was. Ze wist me precies te vertellen wat er ging gebeuren en wat ik kon verwachten. Superfijn, dus nogmaals bedankt.
Wist je dat: Mensen met een beperking veelal bij het raam zitten. Op die manier kunnen ze andere reizigers niet blokkeren bij een noodgeval.
3. In het hotel
Het was een prachtig hotel en het had zelfs een zwembad ramp, waardoor ze van het zwembad gebruik kon maken. Dit was fantastisch en heerlijk verkoelend tijdens de 30 graden plus dagen.
Aan alles was in de kamer gedacht, van extra beugels bij het bed tot een verlaagde wastafel in de badkamer. Het enige grote nadeel was dat haar elektrische rolstoel niet de draai kon maken om de badkamer in te komen. Jammer, want de badkamer zelf was een balzaal. Gelukkig liet deze ervaren reiziger zich niet direct uit het veld slaan en had ze ook haar rollator van hulpmiddelwereld.nl bij zich. Deze ging ze sowieso al bij het zwembad gebruiken, maar kwam nu ook goed van pas bij de badkamer.
3. De verschillen met thuis
We hadden een goede klik en trokken regelmatig tijdens het avondeten (en de uurtjes erna) met elkaar op. Zo kwamen we één avond op het gespreksonderwerp “welke hulpmiddelen heb je thuis?” aan. Ze vertelde vol enthousiasme wat haar in het dagelijkse leven hielp.
- Een stoel met één leuning
Die stoel met één leuning zorgde ervoor dat ze transities tussen de rolstoel en stoel plus visa versa makkelijker kon maken. - Een beugel bij het toilet
Dit is vergelijkbaar met de bovenstaande. Daarnaast had ze ook een bidet functie op het toilet, zodat ze minder moeite had zichzelf schoon te maken. - Een papegaai
Nee, niet de vogel! Dit is een driehoek boven het bed. Deze helpt je te verliggen en in en uit bed te gaan. Tevens gaf ze aan een speciaal matras te hebben om schuur en doorligplekken te voorkomen. Aangezien ze moeite heeft om zichzelf op te beuren tijdens het verplaatsen in bed was er een grote kans op zeer vervelende schuurplekken. - Een stoellift
Door de stoellift kon ze zich makkelijk op de begane grond en de eerste verdieping verplaatsen. De tweede verdieping was ze al jaren niet geweest, waardoor haar man en zoon de kans schoon zagen om er een mancave van te maken. Blijkbaar kun je maar één stoellift met vergoeding krijgen en zonder wilde je hem niet aankopen. - Sondevoeding
Ze gaf aan dat ze thuis vaak sondevoeding heeft, maar dat nooit op vakantie laat zitten. Ze had hier zeer slechte ervaringen mee, waardoor ze nu altijd handig pakjes nutridrink meeneemt. Deze voeding nam ze tussen de maaltijden in, zodat ze voldoende voedingstoffen op een dag binnenkreeg. - Een keuken zonder onderkastjes
Ze was een echte keukenprinses en baalde heel erg toen ze net in een rolstoel kwam, dat koken bijna onmogelijk was geworden. Door de vele niveauverschillen in huis hadden ze al snel besloten dat die woning niet meer geschikt voor hun was en ze gingen verhuizen. Ze hadden genoeg eisen, maar de keuken deed er niet toe. De kans dat de bestaande keuken geschikt was zou een lot uit de loterij zijn, hierdoor hadden ze genoeg gebudgetteerd om een nieuwe keuken in de woning te plaatsen. Dit zou een keuken zonder onderkastjes bij het kook en was deel zijn.
In dit blog hebben we je verteld over onze ervaring met reizen met een beperking en hopen je geïnformeerd te hebben. Daarnaast willen we meegeven dat je niet altijd aan de buitenkant kan zien, hoe de binnenkant van iemands lichaam eraan toe is. Er zijn genoeg mensen die in een rolstoel zitten en ook kunnen lopen, veroordeel deze mensen niet direct. Houd het invaliden toilet vrij en schoon!