Onze reistips voor Rhodos


Rhodos is één van de velen eilanden die Griekenland kent, waarbij dit het op drie na grootse eiland van Griekenland is. Het eiland ligt in de Egeïsche zee en maakt deel uit van de Dodekanesos eilanden, het is daarnaast het meest Oostelijkste eiland van Griekenland. Het Eiland heeft een oppervlakte van 1398 vierkante kilometer, is 80km lang en 38km breed. Rhodos heeft veel zonuren en leent zich daarom ook perfect uit voor een lekkere warme vakantie. Het vliegveld van Rhodos ligt omennabij 14 kilometer van Rhodos stad.

Rhodos heeft velen stranden, zowel grote als kleinere. Het eiland kent twee soorten stranden, zand als kiezelstranden. De kiezelstranden bevinden zich vooral in het westen van het eiland.
In dit blog geven wij jouw onze belangrijkste reistips voor Rhodos.


Één van de kiezel stranden
Tip: Neem strandschoenen mee voor het geval je een kiezelstrand tegen komt, dit loopt een stuk fijner.
Rhodos strand
Één van de zand stranden

De beste reistijd


De beste reistijd voor een vakantie naar Rhodos is van half mei tot en met half oktober.

Maand

Gemiddeld maximum (°C)

Gemiddeld minimum (°C)

Neerslag (mm)

Januari

16,9

7,6

162

Februari

16,6

7,3

131

Maart

17,9

8,6

83

April

21,0

11,7

35

Mei

24,7

15,4

20

Juni

28,9

19,6

6

Juli

29,5

23,5

2

Augustus

29,7

23,7

1

September

27,3

21,3

8

Oktober

23,5

17,5

72

November

19,7

13,7

110

December

16,6

10,8

159

Jaar

22,7

15,1

65,8

De perfecte reisduur


Zoals eerder aangegeven is Rhodos een compact eiland, waardoor veel van de bezienswaardigheden altijd dichtbij liggen en er dus veel te zien is in een korte tijd. Hierdoor leent Rhodos zich dus perfect uit voor een korte vakantie, wij waren er één week met een gehuurde auto en vonden dit precies lang genoeg.

Tip: Houd er rekening mee dat een route via een slingerweg door de bergen veel langer kan duren dan je wellicht verwacht. Daarnaast houd je ogen open en geniet van het natuurschoon.  

Het benodigde budget

In Rhodos kan je het zo goedkoop of zo duur maken als jij zelf wilt. Er zijn grote luxe all-in complexen, maar je hebt ook veel kleine familiehotels.
In 2019 hebben wij in Kiras Studio’s overnacht, helaas lijkt het erop dat Corendon en zij momenteel niet meer samen werken. Destijds hoorden we op de terugweg naar het vliegveld ook veel goede reacties over Sun & Sea Appartementen, Vickys Studios en Family House. Daarnaast hebben ze alle drie een gemiddelde review van een 8+, dus wat ons betreft een perfect alternatief voor Kiras Studio’s.

Uit eten gaan in Rhodos is voordelig, vooral als je alleen een hoofdgerecht besteld. De Grieken geven erg grote porties, waardoor wij hier veelal al genoeg aan hebben. Vaak kost een hoofdgerecht tussen de €10 en €15,- In ons blog Restaurants in Rhodos; onze top 5 lees je meer over onze favoriete restaurants in Rhodos
Ontbijt en lunch eten wij bijna nooit in een restaurant. We kiezen voor een broodje uit de supermarkt of bakker en eten dat dan onderweg of aan het strand bijvoorbeeld. Vaak kost dit €1,- a €2,- per broodje.
Tot slot zijn de kosten voor frisdranken vergelijkbaar met de prijzen in Nederland, maar water krijg je meestal gratis (karaf) of voor €1,- á €2,- (fles).

Vlucht en accommodatie: €600,-
Eten en drinken: €475,-
Huur auto voor 8 dagen: €215,-
Benzine: €65,-
Overig: €45,-

Totaal: €1.400,-


In Het budget voor Rhodos lees je hoe deze bedragen opgebouwd zijn.

Rhodos eten
Een gebruikelijk Grieks diner

De meeste geschikte reisorganisatie

Wij boeken onze vakantie naar Griekenland altijd via Corendon, deze vakanties zijn altijd inclusief vlucht. Wij waren voor 2 personen eind mei ongeveer €600,- kwijt, hierbij hadden we een 2 sterren basic hotel. Daarnaast kun je tegen een kleine vergoeding de charter op de heen en terugweg bijboeken.

Eventueel kun je vanaf Eindhoven of Amsterdam naar Rhodos met Transavia vliegen en een accommodatie via booking.com boeken, echter is onze ervaring dat dit meestal niet voordeliger is.

Het vervoer

Het vervoer op Rhodos is over het algemeen goed geregeld. Al moet ik eerlijk bekennen dat wij hier weinig ervaring mee hebben. Aangezien wij veelal een auto huren en zo ook deze vakantie.
Als je meerdere plaatsen wilt bezoeken of van plan bent om ook de meer afgelegen dorpjes of bergwegen wilt bezoeken is een auto huren noodzakelijk. Een auto huren kun bij het vliegveld doen, of in één van de grote badplaatsen op Rhodos.

De taxi rijdt ook rond op Rhodos, deze is te herkennen aan de blauwe auto met een wit dak. Als het gaat om een taxi zonder deze kenmerken gaat het om een illegale taxi!
Over het algemeen zijn de taxi ritten goedkoop, maar er worden extra toeslagen gerekend als je bagage bij hebt, s ’avonds wilt rijden of van en naar het vliegveld wilt gaan. Maar als je zeker wilt zijn van de prijs, vraag het gewoon aan de chauffeur.


Ook openbaar vervoer is er op Rhodos, deze worden verzorgd door Ktel en RODA. Ktel dekt de oostzijde van het eiland en RODA de westzijde.

Als je van plan bent om rond jouw hotel te blijven, is er ook nog de mogelijkheid om een scooter of quad te huren. Net als bij het huren van een auto, laat je goed informeren over de voorwaarden en lees het huurcontract goed door. Let hierbij ook wederom weer op je eigen risico. Wil je zeker weten dat je geen problemen krijgt, kun je het beste huren bij SunnyCars, aangezien je hier geen eigen risico hebt.

Must do’s

Touren door de bergen;
Lekker rondrijden door de bergen en ondertussen stoppen in één van de pittoreske dorpjes om even te genieten van de omgevingen. Let er wel op dat je een volle tank hebt, want onderweg zullen er weinig tot geen benzinestations te vinden zijn!
Benieuwd naar “onze favoriete route”, lees snel ons blog hierover.

Tip: Op Rhodos moet je oppassen met je mobiele abonnement, het kan nog wel eens afwisselen van Europees netwerk naar Turks netwerk. Als je niet op let kan dit een dure grap worden!

Strandhoppen;
De kustlijn van Rhodos is ongeveer 220km lang, en er zijn langs die kustlijn ook voldoende strandjes om te bezoeken. Dit is een mix van grotere commerciële stranden, maar ook kleine strandjes die worden onderhouden door de lokale bevolking.

Rhodos

Rhodos is dus een prachtig eiland waar je voor een klein bedrag een super leuke vakantie kan houden, wij hopen dat onze reistips voor Rhodos jou op weg zullen helpen naar een onvergetelijke reis!

image_pdfDownload hier de pdf versie.

1 Reactie

Geef een reactie